Pitman Tozer build to rent scheme gets nod

A build to rent development comprising 182 homes has been granted planning permission, subject to agreement of Section 106 and GLA approval, by the London Borough of Newham.

Plaistow Hub, which was designed by Pitman Tozer Architects and is the biggest project for the practice to date, will be built across two sites bisected by Plaistow Road in central Plaistow.

Commissioned by Red Door Ventures, Newham Council’s development company, the buildings will form part of a wider scheme totalling 217 homes, including three smaller affordable housing schemes by Karakusevic Carson Architects and dRMM.

Luke Tozer, Director, Pitman Tozer Architects, said:

“Over multiple levels and across two sites, the scheme aims to create a harmonious and cohesive new urban centre in a challenging context where road and rail infrastructure intersect. The architectural articulation of each building is unique, determined by its brief and situation, but the shared materials of brick, reconstituted stone and terracotta forge a common language which ties the urban fabric together.”

The first site, to the south of Plaistow Road, will create a new public square and entrance to the existing underground station through the placement of three new buildings arranged in concert around the station. The scheme comprises 100 private rented homes as well as a gym, supermarket and a cafe, with the buildings varying in height from two storeys to 23-storeys.

The second site to the north of Plaistow Road, accessible via Valetta Grove, is an eight storey block with a 15 storey tower providing 82 units of private rented homes and community facilities, which is accessed via a second public space overlooking the adjacent park.

Material palette

A common material palette will be used across the new buildings in order to create a visual connection across the two sites, promoting a distinct sense of place and a new identity around Plaistow station. A light brown brick with variegated tones coupled with a light colour mortar will create a depth and richness to the architectural expression.

Re-constituted stone and brick form the primary materials at Valetta Grove, with a secondary palette of dark metal-framed glazing and balustrade, and bright yellow and charcoal terracotta to create contrasting tones, adding depth to the facade. A common language of full brick window reveals and wrapping of materials as soffit treatments will be applied to safeguard high quality material finish across all buildings.